Posted on Hozzászólás most!

Joola Dynaryz AGR és ACC asztalitenisz ütőborítás teszt

A pingpong közösségi oldal csapata tesztelte a JOOLA két új borítását (Dynaryz AGR, Dynaryz ACC).

A teszt eredménye az alábbiakban elérhető, olvasható:

Nemrég jelent meg a Joola cég két új támadó ütőborítása, a Dynaryz AGR és a Dynaryz ACC. A gyári leírásokban a Joola a Dynaryz esetében egy kiváló teljesítményű, nagyon minőségi ütőborítást ígér. Tesztünkben utánajártunk, valóban ennyire jó-e az új termék.

A válasz röviden: igen.

Ezek a szoftok egyértelműen magas minőséget képviselnek, és játékbeli viselkedésükben is vannak kimondottan pozitív tulajdonságaik. Alapvetően falsorientált, kemény érzésű és éles találatú borításokról van szó. Az ACC változat kicsivel puhább, a mozdulathibákra valamivel toleránsabb, de összességében hasonló, mint az AGR. A két változat közül szerintem az AGR jobb tenyeresre, az ACC pedig fonákra. A szoftok keménységi besorolása: az AGR kemény, az ACR közepesen kemény. Ez megfelel a játékbeli érzésüknek is. Mindkét borítás szivacsa a jól látható, apró lukacskázottsága ellenére sűrű, feszes, van benne anyag. A felület is feszes jellegű, leginkább talán a Nittaku Fastarc P-1 gumifelületére hasonlít. A borítás jól alkalmas a 40+-os poly labdával történő játékra, tapadása „normál támadó szoft tapadás”, vagy talán egy nagyon picivel, alig érezhetően erősebb annál, így a felület tapadásának mértéke a rugalmasságot nem csökkenti.

Az egész borítás jellege „high tension”-os stílusú, azaz feszes,és jól alkalmas a labdák éles eltalálására.

Ebben a szempontból a Dynaryzek épp az ellentétei a Rhyzer 48/43 borításoknak, amik nem feszesek, hanem hajlékonyan rugalmasak. Ebből értelemszerűen következik, hogy a Dynaryz-ek nem katapultos borítások, de van bennük erő. A Dynaryzerek gyorsak, de nem nagy katapultú, könnyed rugalmassággal. A játékban az érintéseknél a labdáknak egy kemény érzésű, mégis jó falsos eltalálási lehetősége dominál, a technikás találatok magas szintű kivitelezési lehetőségével. Az ütések és a pörgetések is gyorsak, erősek, ha rendesen meg vannak ütve, pörgetve. A nyesések laposak, meg vannak nyesve normálisan.

A Dynaryz sok mindenben hasonlít a Tenergy 05-re. A Dynaryz AGR karaktere, labdavezetési íve körülbelül ugyanolyan, mint a T05-é, a Dynaryz ACC is hasonló ahhoz, de picivel alacsonyabb szögben induló röppályával, és valamivel puhább találati érzéssel. A két típus közti különbséget talán leginkább úgy lehetne hasonlattal jellemezni, hogy ha az AGR=Tenergy 05, akkor az ACC=Rosena.

Az ACC karaktere az AGR-hez képest: kicsit könnyebb játszhatóság, és kicsit kisebb teljesítmény.

Ezeknek a borításoknak a használatakor ajánlott, hogy a játékos technikailag jól képzett legyen. Ha ez megvan, akkor ez a borítás viszont határozottan támogatja, segíti a játékos képességeinek akár szélsőségesen magas szintű kibontakoztatását is. Az ütéseket lehet sokféleképpen is kivitelezni, és a borítás jól veszi a műanyaglabda okozta „akadályokat” is.

A vékony találatok, pörgetések esetében a Dynaryz borítások dobási szöge jellemzően nagy (magas ívű röppálya a pörgetésekben). A finomabban, vagy erőtlenebbül kivitelezett mozdulatok esetén az ACC íve talán magasabbnak tűnhet valamivel az AGR ívéhez képest, DE ha rendesen meg van rántva a találat, és megfelelő erővel történik a kivitelezés, akkor (például nyesettre való indulásnál is) valójában az AGR verzió az, ami érezhetően magasabb íven ugró labdát tud produkálni.

 A játékban kell a „rendes”, „normálisan kivitelezett” mozdulat, de nem gond, ha az ütésmódunk kicsit speciális, a Dynaryzről ugyanúgy asztalra megy az is. Ahhoz viszont, hogy ez igaz legyen, szükséges egy jó ütőfa választás is.

  A tesztek során a Dynaryz-eket először egy kemény, feszes lapú Vicaria-utánzaton próbáltuk ki. A borítás meggyőzően jól működött. Ez után kipróbáltuk a szoftokat egy Harimoto innerforce ALC fán is. Itt már nem volt jó az összhatás, a borítás elkezdett sokkal kevésbé „labdába harapósan” viselkedni, tompa lett, kicsit lassúnak is tűnt. Harmadjára egy Mizutani Jun ZLC fán próbáltuk ki, itt ismét meggyőző játéktulajdonságokat tapasztaltunk. További, ennél bővebb ütőfa-választékon nem próbálgattuk a borítást, de ez a három tapasztalat alapján már körvonalazódni látszott az, hogy milyen jellegű ütőfa lehet ajánlott a Dynaryzhez.

Ebből a három próbából azt szűrtem le (a tesztelésben segédkező sporttársam által is megerősítve), hogy a Dynaryz igényli a kemény alátámasztást, koto külső rétegű ütőfával jó összhangot tud létrehozni, és az ütőfa felületéhez közel lévő karbonnal vagy arylate-karbonnal is jó összhatást produkál. Egy Innerforce (belső) karbonos, vagy úgymond puhább, „érzésesebb” fával összerakva viszont nem jelent meg megfelelő szinten a borításban lévő teljesítménybeli potenciál. Ez persze csak egy irányadó magánvélemény, de elég nyilvánvalónak érződött az erre vonatkozó tapasztalat.

A borítás súlya nagy, 150×157 mm-es ütőfejméretben 53 gramm, illetve 51 gramm volt ragasztóval együtt, (max-os vastagságban). A borítás gumilapjának gumiszemcse-geometriája, annak szemcse-eloszlása, szemcseátmérője a két szoft esetében egyforma, a kettő közti különbség csak a szivacskeménység-eltérésből adódik. Mindkét Dynaryz ilyen szempontból a „pro” jelzésű borítások gumiszemcse-eloszlására jellemző paraméterekkel bír (lényegében pont ugyanazok a méret-adatok a gumiszemcsékre vonatkozóan, mint a Tenergy 05 esetében). A papírtokon „max+”-nak nevezett változat kb. 2,2 mm-es szivacsvastagságot jelöl. A borítások gyárilag érezhetően „vegyszer-szagúak” (gyári tuning). Mivel a Dynaryzek a már jól ismert „sajtszivacs” jellegű borítások családjába tartoznak alapvetően, bizonyára jól reagálnak a boosterrel történő tuningolásra is (ezt még nem próbáltuk, de biztosra vehető).

Összefoglalva: a Dynaryz egy éles, falsos találatú, tömör, feszes jellegű támadóborítás, kemény és középkemény változatban. Technikailag képzett játékosoknak ajánlott, elsősorban „külső karbonos” ütőfán való használatra. A borítás magas minőséget képvisel, és a műanyag 40+-os labdával való játékra is kimondottan alkalmas. Újdonságot hoz a borítás-piacon; sajátos, a többi borítástól érezhetően eltérő karakterrel rendelkezik. Tartósságáról még nem tudok információt írni. A 2020-as évben új logóval megújulni vágyó Joola cég úgy tűnik, jó úton jár a termékfejlesztés terén.

takacslaci —

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük